Monday, October 11, 2010

Teinariteologiaa

Uskonnonopekollega väläytti tänään hyvän. Hän totesi, että jos nuoret todella uskoisivat evoluutioteoriaan (sen kärjistetyimmässä muodossa, johon sisältyy näkemys elämästä pelkkänä selviytymiskamppailuna), he lukisivat ankarasti läksyjä ja pingottaisivat muutenkin. He nimittäin uskoisivat, että elämä on taistelu, jossa vain vahvimmat selviytyvät, hekin joskus vain kovasti ponnistellen. Kun katselee enemmistön tapaa hoitaa koulutyönsä, käy päivänselväksi, että he luottavat viime kädessä armoon.

(Itse en halua asettaa evoluutioteoriaa ja Jumalan/jumalan/Allahin/Krishnan olemassaoloa vastakkain. Eliöiden evolutiivinen kehitys ja luova äly voivat mielestäni ihan hyvin sopia samaan todellisuuteen. Mutta olipahan hauska huomio.)

Labels:

2 Comments:

At 4:33 PM, Blogger Stanzara haistatteli...

Paitsi että ihmisen kulttuurievoluutio yhdistettynä teknologisiin edistysaskeliin (vaikka joitakin niistä käytetäänkin lähinnä perse edellä puuhun kapuamiseen) on mahdollistanut yhteiskunnan, jossa biologinen evoluutio joutuu joka päivä jyrätyksi. Esimerkki? Aikanaan ei olisi vaikka sydänvikainen lapsi päässyt lisääntymisikään asti. Nykyään pääsee, koska on lääketiede hiukan edistynyt sittemmin. Ja ihmiset näkevät vaivaa pitääkseen toisiaan elossa kaikilla näillä uusilla apukeinoilla. Jossain päin maailmaa vähän vähemmän, kun resurssit on ohjattu vielä enemmän päin mäntyä kuin täällä, mutta kuitenkin. Lisäksi - ihminen on empaattinen olento, jonka armollisuus oikeasti merkitsee aika paljon toiselle ihmiselle tietyissä asioissa. Ihan metafysiikkaa asiaan sotkematta.

 
At 4:34 PM, Blogger Stanzara haistatteli...

Eli kyse on siitä, minkä tahon armoon luotetaan, oikeasti.

 

Post a Comment

<< Home